Raleigh Roadster Nottingham 1913 (ukuran frame 28″) kondisi asli


Salam hormat buat semua pengunjung blog BM.
Di Malaysia, ukuran 28″ pada basikal tua seringkali merujuk kepada ukuran tayar tetapi istilah sebenarnya ukuran 28″ bagi kolektor dan peminat basikal seluruh dunia ianya merujuk kepada ukuran tinggi frame. Kebiasaannya basikal tua jantan/lelaki/gents jenis basikal kargo/roadster ukurannya adalah dari 22″, 24″, 26″ dan 28″. Secara umumnya basikal tua yang seringkali kita temui di Asia Tenggara dan di negara kita ialah dari ukuran 22″ dan 24″ kerana ia mengikut purata ketinggian pemiliknya manakala untuk ukuran tinggi 26″ dan 28″ adalah sangat jarang sekali ditemui. Disebabkan ukuran frame yang tinggi selalunya basikal ukuran 26″ dan 28″ ini dimiliki oleh orang-orang Inggeris/Eropah dan India/Punjabi/Pakistan yang datang ke Asia Tenggara. Untuk mengayuh basikal ukuran tinggi ini ketinggian seseorang itu haruslah mempunyai ketinggian melebihi 5′ 7″ ke atas.

Basikal Raleigh Gents Roadster ukuran 28" untuk lelaki tinggi melebihi 5'7" ke atas.

Baru-baru ini penulis telah menemui sebuah basikal 28″ jenis Raleigh Roadster yang dipercayai telah dikeluarkan pada tahun 1913. Melalui kajian penulis di laman blog Sheldon Brown (http://www.sheldonbrown.com/) iaitu seorang pakar rujukan basikal klasik Inggeris bertaraf dunia, basikal Raleigh ukuran 28” ini dipercayai telah dikeluarkan oleh syarikat Raleigh pada lewat tahun 1913 berdasarkan nombor pendaftaran (registration number) pada framenya iaitu 47xxxx (6 digit) yang dijual pada harga £5.19.6. Basikal ini menggunakan 3 speed (Tricoaster) iaitu trigger pistol dan rim tayar buatan khas Sturmey Archer Roadster Nottingham.

Speed Trigger pistol atau Tricoaster buatan Sturmey Archer disamping handle bar dan sistem brek dalam yang unik

Untuk kelajuan - 3 Speed buatan Strurmey Archer Nottingham digunakan syarikat Raleigh pada keluaran basikalnya

Tempat lampu berbentuk R (Raleigh) dan besi brek depan halus

Pastinya keunikan basikal Raleigh ukuran 28″ terletak pada ketinggian framenya. Bagi menguatkan dakwaan bahawa basikal ini keluaran 1913 (keluaran tua) lihat saja pada transfer merk yang ada pada frame dan peti rantainya. Selain daripada itu crank yang digunakan juga belum lagi menggunakan crank logo burung disamping pedalnya yang masih terukir tulisan Raleigh yang condong di tengah-tengah. Rantainya juga masih tertera tulisan Raleigh disamping memiliki handle bar dengan sistem brek dalam berbeza dengan sistem brek biasa yang besinya di luar. Di harapkan penerangan ringkas penulis ini dapat memberikan sedikit manfaat dan info berguna buat semua peminat basikal Raleigh di dalam memburu koleksi-koleksi yang unik dan berharga.

Penulis memohon maaf seandainya apa yang dipaparkan ini ada yang terkurang dan berharap kita semua dapat berkongsi ilmu untuk terus melestarikan hobi ini. Sesungguhnya kita saling melengkapi dan perlu-memerlukan. ..ibarat kita mengayuh basikal, semuanya harus seimbang untuk kita terus bergerak ke hadapan dan sampai ke destinasi tujuan. Semoga paparan ini berguna buat semua – Basikal Malaya (BM)

Brooks B28 buatan Great Britain spring pintal dan beg Brooks di palang

Ini padel champion untuk basikal yang betul-betul tua dan klasik, lihat saja tulisan Raleigh di tengah itu.

Jangan tak caya...rantai pun Raleigh tau...

Saksikan beberapa foto-foto menarik mengenai Raleigh Roadster ukuran frame 28″.

8 Responses

  1. Tahniah…
    basikal nan cantik..

    Biarkata udan uzhur tapi kharismatik sangat…

    Assalamualaikum.

  2. Terima kasih Sdr. A.R_Riyadh. Alhamdulillah… basikal ini masih terpelihara dan berada di dalam kondisi yang memuaskan.

    Salam persahabatan dari saya di blog BM.

  3. Basikal macam ni kalau dapat simpan kat rumah dah tentu masuk kelambu… Memang rare..

  4. Sepeda yang Luar Biasa……..Fantastic…

  5. kapan bisa dikirim ke Indonesia….?

  6. mau di lepas ga ya

  7. saya juga punya basikal raleigh dengan trigger pistol, tapi tidak tahu tahun pembuatannya, yang jelas raleigh saya punya nomor rangka 69100 dan pada tromol sturmey archer belakang memiliki kode AR 8, mungkin pembaca tahu tentang tahun pembuatannya, saya mohon untuk bisa kirim kabar ke saya, terima kasih. Email hand21@ymail.com atau di hp 085225072787

  8. Saya Teh, 0125023751 bila ada datang ipoh?i’m basikal collector.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: