Pengalaman berharga di KSI 2010 hari ke-2 : Part II


Penulis bersama sebuah basikal unik yang "misterius" tidak diketahui tahun dan jenis buatannya

Pada bahagian kedua (Part II) penulis ingin berkongsikan pengalaman melihat dengan dekat koleksi-keleksi basikal milik sahabat-sahabat basikal tua Indonesia. Penulis sempat merakamkan beberapa foto menarik melalui lensa kamera ketika di tapak Karnival (KSI 2010). Untuk makluman kebanyakkan basikal tua yang dipamerkan berusia dari awal 1920 – 1960an. Terdapat juga beberapa koleksi yang mencatat usia lebih 100 tahun. Pastinya koleksi-koleksi yang bakal dipaparkan melalui paparan kedua ini sangat sukar diperolehi di Malaya (Malaysia) kerana kebanyakkan kolektor hanya fokus mencari basikal dari jenama Raleigh dan terbatas pada basikal buatan England.

Tidak keterlaluan penulis katakan bahawa bumi Indonesia masih banyak menyimpan khazanah berharga terutamanya koleksi-koleksi basikal tua yang “rare” dan unik bukan sahaja basikal yang dibawa masuk dari Belanda bahkan dari serata dunia. Tidak mustahil satu hari nanti Indonesia akan menjadi pusat kajian dan rujukan basikal tua di dunia kerana masih memliki khazanah yang sangat bernilai ini. Sewajarnya kita di Malaysia juga harus menjadikan negara tetangga ini sebagai sumber rujukan dan belajar dari sahabat-sahabat di sana bagaimana melestarikan basikal tua dalam istilah yang sebenar.

Untuk itu amati betul-betul foto-foto yang dipaparkan terutamanya darisegi frame, warna, crank, dan aksesori. Mungkin banyak yang kita boleh pelajari dengan “muhasabah” diri di manakah letaknya tempat kita di dalam dunia basikal tua ini. Adakah kita sudah berada sama tinggi, di bawah atau berada di atas? Pastinya kita akan tahu betapa “kerdil”nya kita apabila melihat koleksi-koleksi dari sahabat-sahabat negara jiran kita ini – renung-renungkan dan fikir-fikirkan… – Basikal Malaya

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

2 Responses

  1. Maaantaap…!!!!
    lanjuut redaksinya bung…admin

  2. Terima kasih Pk. Muhdie…sy sekadar berkongsi pengalaman sewaktu di KSI 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: