Kemunculan basikal antik Penny Farthing & Plectocycle (Tricycle) di Malaysia. Original atau reproduction?


Cerita mengenai kemunculan koleksi En. Lim yang mempunyai 2 buah basikal yang "rare" dan tertua menarik perhatian peminat-peminat basikal tua di Malaysia. Rencana tersebut disiarkan pada hari Ahad 4 Julai 2010 oleh akhbar Berita Minggu.

Salam Sejahtera buat semua sahabat-sahabat blog BM.
Penulis sebenarnya masih berdukacita dengan pemergian Nenda (Hjh. Alipah Bidin) yang penulis sayangi dan cintai pada 27hb Jun 2010 yang lalu. Lama juga penulis meninggalkan blog BM kerana masih belum mendapat “mood” untuk menulis kerana masih terkenangkan Nenda. Kunjungan ke Batu Berendam untuk mencari ketenangan dan bertemu sahabat-sahabat di KBTBB pada Ahad lalu rupa-rupanya ada cerita yang mahu dikongsikan mereka.

Penulis diminta membaca akhbar Berita Minggu pada hari Ahad 4 Julai 2010…penulis tersenyum dalam hati kerana sangat-sangat mengenali Mr. Lim & Irene (isterinya). Mereka berdua bukanlah pasangan yang asing dalam dunia antik kerana mereka menjual pelbagai barangan antik untuk menyara hidup mereka sekeluarga. Mr. Lim dan isterinya sering kelihatan di Amcorp Mall setiap Ahad menjual barang-barang antik di Flea Market.

Terkejut juga melihat foto Mr. Lim menaiki basikal Plectocycle (tricycle) kerana selama mengenalinya tidak pernah pula dia menceritakan minat dan hobinya kepada basikal antik. Menurut rencana di akhbar, beliau telah mula mengumpul sejak tahun 1973. Timbul satu pertanyaan di dalam kepala penulis…kalau benar Mr. Lim mengumpul sejak 1973 kenapa baru sekarang beliau menampilkan koleksinya?

Sedangkan hobi basikal tua hanya bermula sekitar tahun 1990an di Malaysia. Pastinya kemunculan 2 buah basikal ini memberikan pelbagai reaksi dan tanda tanya kepada ramai peminat basikal tua di Malaysia kerana dalam tempoh hampir 30 tahun basikal ini telah “disembunyikan” dan anehnya baru minggu lepas nama Mr. Lim disebut sebagai pemilik dan kolektor basikal tua. Penulis diajukan soalan samada koleksi basikal itu original atau reproduksi? Jawapannya…penulis hanya tersenyum dan diskusi mengenai koleksi Mr. Lim terhenti di situ.

Penulis mohon maaf kerana tidak mahu dianggap “skeptikal” dan “prejudis”…berdasarkan ilmu penulis yang rendah, tidak berpengetahuan, memiliki koleksi basikal “rojak”, dan baru setahun jagung…penulis serahkan penilaian dan komentar seterusnya kepada pembaca blog BM. Paling penting tujuan kita ialah untuk berkongsi ilmu dan menjadi komuniti yang berpengetahuan berpaksikan kebenaran.

 Ikuti tulisan rencana mengenai paparan yang penulis sajikan buat seluruh peminat dan pembaca yang setia. Sesungguhnya kita dianugerahkan tuhan akal dan fikiran untuk menilai sesuatu perkara dan mencari konklusinya – Basikal Malaya

 

Nostalgia Penny Farthing
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/NostalgiaPennyFarthing/Article

Lim sanggup berhabis demi minat kumpul basikal roda besar

PENNY Farthing bukan nama orang, tetapi basikal roda besar yang pernah popular ketika zaman kolonial. Dicipta pada 1871 oleh jurutera British, James Starley, basikal yang mengambil inspirasi fizikal kuda itu kini menjadi sebahagian koleksi berharga pengumpul dan pencinta antik, Lim Cheng Hoe. Minat terhadap basikal era Victoria itu kata Lim, sudah lama dipupuk iaitu sejak 1973. Namun kerana sukar memperoleh stok baru, dia terpaksa berpuas hati dengan lima buah pengangkutan itu yang kini disimpan di stornya. “Penny Farthing (PF) pertama dibeli di United Kingdom (UK) kira-kira 30 tahun lalu. Pemilik asalnya iaitu seorang profesional pernah menggunakan basikal itu dalam satu persembahan Lord Majors di London pada tahun 1971,”katanya. 
Sejak memiliki basikal unik dengan ketinggian melangkaui kepala itu, kediaman Lim sering dikunjungi kenalan dan individu yang ingin menyaksikan sendiri rekaan luar biasa kenderaan antik itu. Malah, Lim berkata, dia pernah disapa orang lalu-lalang yang mengaku tertarik dengan reka bentuk pelik basikal muncul selepas penciptaan kenderaan kayuh Perancis, Hobbyhorse, Velocipede dan Boneshaker. “Namun, berbanding tiga basikal berkenaan, PF lebih stabil, cekap serta mesra pengguna kerana menawarkan roda getah,” ujarnya mengenai basikal mempunyai sepasang tayar berbeza saiz iaitu bahagian depannya dilengkapi roda dengan ukur lilit 52 inci manakala roda belakang dengan diameter 18 inci.

“Memandangkan basikal itu mengambil sebahagian besar ruang, saya tidak boleh mempamerkannya di tempat letak kereta tetapi perlu memperuntukkan sebuah stor khusus menyimpannya. Selama bertahun di situ, baru-baru ini dikeluarkan dari stor bagi dibersih dan digilap semula. Baru menyerlah estetikanya,” katanya yang mengaku tidak pernah cuba menunggang basikal tayar gergasi itu. “Saya gerun menunggangnya kerana tidak mahir mengimbang badan.
Secara jujur, selama berpuluh tahun memilikinya, saya cuma berani mendorongnya keluar serta masuk stor. Lagipun, basikal ini tidak dicipta dengan tongkat menyebabkan ia sukar diletakkan di sebarang tempat,” tambahnya.

Mengenai harga, Lim memberitahu nilai sebuah basikal dianggarkan boleh mencecah sehingga RM25,000 bergantung rekaan yang tidak mungkin ditemui lagi selain perlu berada dalam keadaan baik. “Dulu, saya memiliki lebih daripada lima buah basikal tetapi ada di antaranya sudah dibeli peminat barangan antik. Dalam sekian banyak, basikal roda tiga (tricycle) Victorian adalah koleksi paling disayangi. Begitupun, saya bersedia melepaskannya jika ada yang sanggup membeli dengan harga RM48,000,” ujarnya merujuk basikal antik roda tiga yang beroperasi dan dikawal pergerakannya dengan tangan itu.
Meskipun membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk basikal roda tiga Victorian, Lim tidak merasa ralat kerana sangat mengagumi struktur luar biasa kenderaan itu selain percaya, ia mampu menjanjikan pulangan lumayan pada masa depan. Biarpun berusia ratusan tahun dan sesetengah orang melabelkan antik sebagai barangan lusuh, Lim tetap tidak setuju jika penjagaannya dibuat sambil lewa sebaliknya pengumpul antik dinasihatkan memberi lebih perhatian terhadap penyelenggaraan serta penjagaan kemasannya.

“Seperkara perlu diingat, antik logam tidak boleh dibiar terdedah dalam cuaca panas dan lembap yang memungkinkannya menjadi karat. Itu sebabnya, saya pastikan semua koleksi basikal antik disimpan dalam rumah. Bagi memastikan keadaan logam sentiasa baik, saya kerap menyapu minyak serta menyemburnya dengan semburan anti karat,” katanya yang turut mengecat baru semua basikal antik berkenaan.

Perkembangan terkini, Lim ligat menemui kelompok pengumpul basikal antik sepertinya untuk saling berkongsi ilmu dan pandangan. Selain berazam menambah bilangan koleksi, dia bersedia menjual basikal antiknya sekiranya ditawarkan harga menarik. “Apa yang penting saya tidak berseorangan meneruskan hobi ini. Menerusi pertukaran maklumat dengan rakan sama minat, saya mampu memperkayakan lagi pengetahuan mengenai antik ini.

“Apapun, sesuatu yang saya belajar mengenai hobi ini ialah ia tidak membenarkan saya berputus asa. Apabila tidak dapat cari atau harga basikal antik ingin dibeli di luar kemampuan, saya tidak putus asa sebaliknya berusaha mencari jalan untuk mendapatkannya. Ini secara tidak langsung membentuk sifat sabar dalam diri,” katanya yang boleh dihubungi melalui email limch007@yahoo.com

Advertisements

5 Responses

  1. turut berduka atas kepulangan nenda, tetap semangat bro…..

    koleksi yg bagus dan mahal harganya…dan tentunya misterius selama 30 tahun tidak ada yg tahu…

  2. kalau memang benar ..very rare tu bro….

  3. Wah hebat betul kolektor ni. Mesti lama dah kan dia main beskal. Dari muda lagi. Bolehlah kita undang untuk program kayuhan nanti,

  4. camne nk join kelab n tlg bgtau kalu ada apa2 event nnti

  5. Boleh ke blog Kelab Basikal Tua Batu Berendam Melaka (KBTBB) http://basikal-melaka.blogspot.com atau ke Kelab Sepeda Tua Johor Baharu (KSTJB) http://kstjb.blogspot.com untuk melihat pelbagai acara dan aktiviti…kat KL belum ada kelab yang benar2 aktif…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: