Acara K2N – Malaysia & Indonesia mencipta kejayaan dan menepati sasaran


Acara K2N menjadi platform penting penyatukan komuniti basikal tua di Malaysia dan Indonesia. Utusan Malaysia menyiarkan liputan acara K2N pada Isnin, 8hb Jun 2010 yang lalu.

Acara Kayuhan 2 Negara (K2N) yang telah berlangsung pada 4 – 6 Jun 2010 telah meninggalkan kesan yang mendalam bagi sebilangan besar peserta-peserta yang telah hadir dari seluruh Malaysia dan Indonesia. Acara yang telah dihadiri lebih 250 peserta itu pastinya telah memberikan 1001 semangat, lembaran, kenangan dan pengalaman baru bagi peserta-pesertanya. K2N telah menjadi platform yang penting mempertemukan 2 komuniti di dalam 1 acara besar yang telah berlangsung di Melaka Bandaraya Bersejarah.

Komunitas Sepeda Tua Indonesia (KOSTI) hadir dengan lebih 60 peserta gabungan dari pelbagai daerah di Indonesia (Jakarta, Bogor, Palembang, Jogjakarta, Bekasi, Lampung, Cikarang, Makasar, Surabaya, Balik Papan, Depok, Indramayu, Depok, dan sebagainya) pastinya tidak akan dapat melupakan kenangan 3 hari 2 malam berada di Malaysia. Sekretariat K2N bersama KBTBB telah mengaturkan pelbagai program dan sessi lawatan khas buat KOSTI selama tempoh tersebut. Walaupun program yang diatur sangat padat dan memenatkan namun penulis pasti mereka sangat gembira, berpuas hati dan teruja.

Selama 3 hari 2 malam berada di Malaysia, peserta-peserta dari KOSTI telah diraikan dengan Majlis Makan Malam dan Acara Perasmian di Quayside, Melaka pada Jumaat, 4hb Jun 2010. Menariknya pada malam itu peserta-peserta dari KOSTI telah dijemput dari hotel menaiki beca yang dihiasi lampu dan berkonvoi menuju ke Quayside. Majlis Makan Malam tersebut telah dihadiri oleh YAB Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam, Ketua Menteri Melaka sekaligus beliau telah merasmikan Acara K2N. Pada malam tersebut tetamu yang hadir telah dihiburkan dengan persembahan kebudayaan dan tarian yang unik dan menarik dari negeri Melaka. Selesai makan malam mereka telah di bawa menyusuri Sungai Melaka menaiki bot untuk menikmati keindahan dan pemandangan di waktu malam.

Keesokkannya (Sabtu 5hb Jun 2010) peserta-peserta dari KOSTI telah dibawa mengayuh basikal tua ke Putrajaya mengelilingi tempat-tempat menarik seperti Masjid Putra, Istana Keadilan, Bangunan Perbadanan Putrajaya, Jambatan Seri Wawasan dan sebagainya sejauh 10km dan sessi lawatan ke Kuala Lumpur serta berkesempatan mengunjungi KLCC. Pulang dari sessi lawatan mereka telah diraikan dengan penuh meriah dengan paluan kompang dan bunga api dalam 1 lagi Majlis Makan Malam di Dewan Dun Ayer Keroh, Melaka Baru bersama pewakilan dan wakil-wakil kelab-kelab basikal tua dari seluruh Malaysia. Pertemuan di Melaka Baru telah mengeratkan persahabatan antara komuniti basika tua di Malaysia dan Indonesia melalui acara pertukaran cenderahati.

Tepat jam 11:30 malam peserta-peserta KOSTI dibawa berkonvoi mengayuh basikal dari Dewan Dun Ayer Keroh ke Bandar Melaka untuk sessi Teh Tarik. Konvoi tersebut telah diiringi Polis Trafik Cawangan Melaka Tengah. Acara kayuhan malam tersebut disertai lebih 100 peserta. Peserta-peserta KOSTI telah dijamu Teh Tarik dan roti canai oleh Penaung KBTBB iaitu Sdr. Zulkifli Osman. Sebelum pukul 1:00 pagi peserta-peserta pulang ke Hotel menaiki basikal tua masing-masing. Sementara di Batu Berendam, lebih 100 peserta dari seluruh negara iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak, Johor Baharu dan Muar telah mula tiba untuk acara kemuncak pada keesokan harinya.

Ahad 6hb Jun 2010 merupakan hari penting bagi Sekretariat K2N kerana segala persiapan dan persediaan selama 6 bulan ini akan berakhir dengan acara kemuncak iaitu acara kayuhan beramai-ramai yang bermula di Menara Taming Sari Melaka sejauh 12km. Seawal 6:30 pagi kawasan letak kereta di hadapan Menara Taming Sari telah dipenuhi van dan lori peserta-peserta yang hadir membawa basikal tua masing-masing. Dimaklumkan bahawa peserta dari Klang, Selangor telah bertolak ke Melaka seawal jam 4:00 pagi semata-mata mahu menyertai Acara K2N.

Selain peserta dari Selangor ada juga peserta yang datang dari Labis dan Muar seawal 5:00 menuju ke Melaka. Tepat jam 8:30 pagi tempat letak kereta di hadapan Menara Taming Sari telah dibanjiri lebih 250 basikal tua untuk menunggu kehadiran YAB Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam, Ketua Menteri Melaka. Kira-kira jam 9:00 pagi YAB Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam tiba di hadapan Menara dan ketibaan beliau telah disambut dengan tepukan gemuruh dan bunyi loceng basikal yang mengamatkan suasana. YAB Ketua Menteri diserbu dan peserta-peserta tidak melepaskan peluang bergambar bersama beliau.

Dalam ucapan ringkasnya beliau menyatakan “Melawat Melaka bererti Melawat Malaysia” dan secara peribadi beliau sangat-sangat gembira melihat ratusan basikal tua dan berharap agar acara seperti ini dapat diteruskan. Tepat 9:15pagi YAB Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam dengan rasminya menyempurnakan acara “flag-off” acara K2N. Turut hadir ialah Penaung KBTBB, Sdr. Zulkifli, penulis (Ketua Projek K2N), Ketua Pemuda UMNO Batu Berendam, Sdr. Ismail, Pengerusi KBTBB Sdr. Alias dan Naib Pengerusi KBTBB iaitu Sdr. Jebat.

Ikuti Laporan Acara Kayuhan 2 Negara pada laporan ke 2 yang akan dipaparkan.

SILA KLIK atau layari http://eventshutter.blogspot.com/ untuk melihat foto-foto menarik yang telah dirakam oleh Jurugambar Rasmi K2N.

Advertisements

2 Responses

  1. Wah sungguh indah pemandangan kota Melaka .putra jaya dan kita Enjoy pokoknya….

  2. Memang best ikut acara ini.Tahun depan insyaAllah kita ketemu lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: