Basikal BSA gentleman original dari Kampar, Perak


BSA gentleman milik Sdr. Roy dari Kampar, Perak

BSA gentleman ukuran tayar 28" milik Sdr. Roy dari Kampar, Perak

Salam Sejahtera & Salam Keamanan buat semua sahabat BM.
Siapa sangka anak muda bernama Roy dari Kampar, Perak ini sangat bertuah memiliki basikal tua gentleman jenis BSA (Birmingham Small Arms) buatan England yang berusia hampir lebih 70 tahun yang diperoleh masih di dalam keadaan asli dan asal (original) kecuali beberapa part kecil yang telah ditukar. Menurut pemilik, kemungkinan basikal BSA ini adalah dari keluaran tahun 1930an namun ada juga sahabat-sahabat yang berpendapat ianya mungkin dari era 1940an. Apa pun tarikh keluarannya, penulis secara peribadi amat tertarik dengan keasliaan dan keunikkan basikal BSA ini. Kehadiran basikal BSA ini di Melaka telah menjadi tumpuan lensa kamera penulis dan perhatian sahabat-sahabat yang lain. Sdr. Roy yang berasal dari Kampar, Perak sanggup mengorbankan masa dan tenaganya bersama 3 lagi rakannya iaitu Mr. GB, Fadhil & Fazil memandu sejauh 400km untuk hadir ke Melaka berkayuh bersama KBTBB untuk membuktikan “passion”nya terhadap hobi unik ini.

7 Responses

  1. Ni betul2 peminat BSA sejati ni.

  2. Wahhhhhh……..Roy kau populer lah lepas nie heheeee….jadi tumpuan kawan2 Kampar lah kamu……

  3. BSA yg sangat bagus karena cukup lengkap & original.
    Saat ini banyak kolektor yang berburu BSA, karena sepeda ini sangat unik dan gagah…
    Salam kenal dari Jogja, Indonesia…

  4. sy pn ad 1 basikal arwah atuk sy….bsa mdel 700 AX…skarang ni dlam prosees pengubahsuaian…heheheh

  5. salam roy cayalah cantik sika ada g tak…

  6. Salam, kalau singgah2 kuala kangsar singgah le homestay sy, RM150-RM180 je untuk maksimum 20 orang. Rumah teres dua tingkat.

  7. wah mmg hebat basikal roy bsa tu…..tapi skrg dia pakai c.c.m. pulak…..lagi giler gua tengok basikal dia kali ini….body basikal tu di perbuat dari besi kapal terbang……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: