Raleigh Sport 26″ (Perempuan/Cewek) dari Malaya


Salam Sejahtera buat teman-teman basikal tua dan ontelis Nusantara.

Bersama ini dipamerkan sebuah basikal jenis Raleigh Sport 26″ (Perempuan/Cewek) buatan England tahun 50an – 60an yang pernah digunakan pada waktu silam di Malaya. Pemilik basikal ini adalah Anneacasia dari Kuala Lumpur. Kebanyakkan barang-barang basikal ini adalah original dari England. Basikal ini pernah digunakan untuk kayuhan sambutan Malam Merdeka di Melaka baru-baru ini. Sebarang komen dan pandangan adalah amat-amat dialu-alukan. Salam hormat – Mykyocera.

Raleigh Sport Perempuan/Cewek dari Malaya

Raleigh Sport Perempuan/Cewek dari Malaya

Raleigh dan kunci tekan Basta

Raleigh dan kunci tekan Basta

 

 Sila klik pada pautan dibawah untuk melihat photo basikal Raleigh Sport dengan lebih dekat. Enjoy!

Pandangan sisi basikal Raleigh Sport dari Malaya

Pandangan sisi basikal Raleigh Sport dari Malaya

 

24 Responses

  1. Sepedanya kelihata tangguh dan kuat, terlihat dari dua batang yang melintang.
    Salam kenal kepada pemilik sepeda.

  2. Sepedanya kelihatan tangguh dan kuat, terlihat dari dua batang yang melintang.
    Salam kenal kepada pemilik sepeda.

  3. sungguh luar biasa kerana dapat mengekalkan bentuk dan warna basikal yang asli dan original. Tahniah kepada pemilik kerana mewarisi basikal ini.

  4. 2 jempol untuk sepeda ini.

  5. Sepedanya sangat bagus, rawat terus…..

  6. pasti Basikal ni hadiah dari suami tercinta ya…..suami n istri sama2 giler onthel…tahniah…jadi king km sekarang bro.

  7. Mana ada jadi “king”…kolektor sepeda di sana lagi hebat-hebat bro…lagi ramai “king-king” sepeda di sana🙂

  8. Buaaaaaaaaggggggguuuuuuusssssssss

  9. mykyocera :

    Basikal km kondisinya mint semua bro…kalau disini basikal sudah banyak termakan usia, tak nampak mint lagi.

  10. kagak tahan cantiknya sepeda onthel ini, kalau awak punya ini sepeda tidurnyapun bersebelahan tak mau jauh2…

  11. tahniah kepada pemilek sepeda ini, keadaan baik terpelihara. tetapi, macham pernah ku lihat sepeda dan rumah ini, tapi dimana ya? di kuala lumpur ka? di melaka ka?

  12. menarik.tetarik.dasat.tp jgn lupa bersyukur dgn apa yg ada,smuanya rezeki.org biasa mcm aku ni hanya dpt karat2 aje tp aku puas hati bila usaha mencari,memujuk membuahkn hasil..tp aku yakin masih ada lg gerek yg rare lg hebat tersembunyi drpd simpanan colllector2 seluruh alam..kita tggu sedikit masa lg pasti akan terkeluar,samada kita berpeluang tgk@tidak Wallahualam..

  13. Sekali lagi saya ucapkan selamat datang pengunjung2 baru ke blog BM.

    Terima kasih di atas komentar yang diberikan. Blog BM sentiasa bersedia memberikan ruang siaran kepada mana2 kolektor yang sudi berkongsi photo2 dan cerita2 serta pengalaman/pengetahuan mengenai basikal tua agar dapat dikongsi bersama dengan minda yang terbuka (open minded). Kehebatan sesebuah basikal/sepeda itu bersifat subjektif kerana penilaiannya itu terletak ditangan pencinta dan peminatnya🙂 kerana bagi saya “Seeing is Believing” Mykyocera.

  14. hebat bebeno. meleleh ayo lio teman

  15. Saya bersyukur dengan apa yang saya ada. Harap-harap saya dapat tengok basikal yang “orang biasa basikal tua..” katakan itu. Takkan basikal yang dikatakan lagi hebat itu hanya disimpan ajeee…kalau camtu apa pula hukumnya? Basikal saya nie biasa jer taklah hebat mana…tak pernah terfikir nak jadi hebat pun…fikir-fikirkanlah. Buka minda luas-luas tanya diri sendiri….lihat sekeliling dan cuba cari rasionalnya.

  16. smaada yg tersembunyi&tersimpan dgn baiknya gerek tu tak dpt kita lihat mybe pemiliknya tak nak dikatakan menunjuk2..wlaupun secara dasarnya utk berkongsi minat tp mybe pemiliknya takut org tersalah tafsir..gerek sy biasa saja mcm basikal tua yg penah kita lihat skrg.cuma sy ada kenalan yg ada gerek ‘tersembunyi’..anyway,tahniah Anneacasia ada gerek2 yg cntik2..& mnjd pencinta warisan.

  17. salam,
    nak jual tak basikal tu hehehe

  18. Salam….

    Bagi cantik la ……….. Jebatmlk. Tu kan beskal kesayangan Anneacasia. Kalu dah jual macamana nak kayuh. Barang rare tu. tq

  19. Betul kata “in team” tu…basikal nie NFS (not for sale). Masih banyak lagi barang yang x complete. Seperti kata “sepedagaek” ianya perlu dirawat terus. Kalau dah jual camner nak join geng Batu Berendam kayuh pusing Bandar Warisan Dunia – Melaka nanti? Bila mau kayuh lagi abg Jbtmlk? Geng Batu Berendam semua tengah kilatkan basikal yeee? Mesti ada event besar kat sana kan? Jangan lupa ajak kita orang yee.

    BTW hari Ahad nie ada acara kayuh basikal untuk kempen kesedaran AIDS anjuran Malaysian AIDS Foundation – World AIDS day celebration! bertempat di Berjaya Times Square, Route: Approx. 30km Tour of the Golden Triangle – Kuala Lumpur, Flag off: 7.30am SHARP! maklumat lanjut sila klik http://www.mac.org.my/

  20. peh meleleh air liur tengok basikal cam ni,, bila la nak dapat macam ni, hehehehe anyway jaga baik2 basikal ni bro, sayang woo. cam sayang bini gak.

  21. tahniah buat encik Mykyocera, luar biasa indah gerekannya, sy baru ini kali lihat, apa cat dan part lain masih original.. kuncinya juga amat hebat….kinclong… salam kenal dari kota Karawang..

  22. salam, tuan…sy arif dri klang…blh sy jd kn tuan sbgai sumber maklumat? bdk bru blaja la kte kan…

    salam perkenalan🙂

  23. W’salam Sdr. Arif,

    Insyaallah tiada masalah bagi saya untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman. Saya juga bermula dari O (zero)…tiada yang mustahil dalam dunia moden nie.

    Saya juga mempunyai beberapa kenalan di Klang iaitu Sdr. Along dan Mr. Ong…mungkin Sdr. Arif mengenali mereka. Saya yakin mereka juga boleh membantu mendapatkan pelbagai spare-part dengan harga berpatutan.

    Terima kasih kerana singgah ke blog BM. Salam perkenalan juga buat Sdr. Arif dari kami di BM.

  24. sy hrp stu ari nnt sy dpt jmpe dgn knlan tuan 2…:)

    sy ni msh mude,tp sy mnt bnde entik ni…
    buat mse skarang ni mgkin t’batas pergerakan sy,
    sbb x lme lg sy akan hadapi spm ,
    mgkn lps spm sy sy nk collec spare part tok bskl sy yg msh b’cerai…
    sy harap sy blh dpt tau tmpt2 nye ni…

    sy t’tarik dgn pengambaran tuan di mjlah3…
    sy x sangke di sg maggis ad jual brg2 lme ni…
    sdg kn 2 tmpt sy blaja…
    sy hrp pas ni sy dpt tau tmptnye di mne…:)

    salam,:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: